O zi prin Milano

Imi era dor. Nu am mai fost de mult. Inainte sa ajung la Londra nu treceau 3-4 luni si ma urcam in avion, dadeam o fuga in orasul meu preferat din Italia. Cautam mereu un hotel pe langa Dom. Este un must sa vizitezi Dom-ul macar o data in viata. Cu o suprafata de 1200 mp, este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca marime din lume. Primele doua sunt Bazilica San Pedro din Roma si catedrala din Sevilla. Poate suna ciudat, dar eu cand privesc aceasta minunatie, facuta cu atata minutiozitate imi aduc aminte de castelele pe care le faceam vara, din nisip, la mare. Dom-ul a fost martor de-a lungul timpului a numeroase evenimente importante – unul dintre cele mai importante avand loc in 1805 atunci cand Napoleon a fost incoronat ca rege al Italiei. Este o placere sa te asezi la o cafenea din Piazza del Duomo. Intr-adevar, preturile sunt destul de usturate, insa merita. Forfota si agitatia de acolo te fac sa simti ca esti intr-un loc plin de vibratii istorice. Desi nu este cea mai inalta cladire din oras, este o adevarata placere sa privesti orasul de pe crestele catedralei.

Din punct de vedere al obiectivelor turistice, Roma se claseaza pe locul 1 in Italia, in opinia mea. Insa, chiar si in Milano sunt locuri pe care trebuie sa le vezi daca ajungi acolo. Chiar langa Dom se gaseste Galleria Vittorio Emanuele II. Desi este un monument ridicat in cinstea Regelui care a unificat Italia, astazi serveste ca mall pentru cumparaturi. Tavanul este foarte inalt si eleganta isi spune cuvantul. Proiectul a fost facut de Giuseppe Megnoni, care din pacate a murit chiar inainte de a se termina cladirea, cazand de pe schele. Mai de mult a fost supranumita “Camera Vietii din Milano” si atrage zilnic mii de vizitatori si chiar italieni. Fiind cel mai vechi spatiu de cumparaturi din Milano, cele mai scumpe si luxoase magazine se afla aici. Restaurantele bune, cafenelele mici si aglomerate te indeamna sa intri si sa admiri eleganta italienilor. Cel mai interesant este faptul ca aceasta galerie conecteaza Dom-ul de Teatro alla Scala – unul dintre cele mai celebre teatre din lume. Cei mai mari artisti italieni si cei mai mari cantareti din lume au oferit spectacole aici in ultimii 200 de ani. In 1943, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Teatro alla Scala a fost grav avariat din cauza bombardamentelor. Trei ani mai tarziu, in 1946 a fost redeschis. Cu aceasta ocazie, Arturo Toscanini (renumit dirijor italian) a tinut un concert memorabil. La Scala dispune si de un muzeu, unde pot fi admirate exponate reprezentative pentru marii compozitori ai Italiei, cum ar fi Verdi, Rossini sau Toscanini.

Cand vine vorba de restaurante, tot timpul incerc sa aleg cele mai bune restaurante pentru cina. Datorita cercului de prieteni variat, am foarte multi prieteni italieni, ei recomandandu-mi intotdeauna cele mai bune locatii. Restaurantul meu preferat acolo este “Giacomo”. Cu un design classic si impunator, ma fascineaza de fiecare data cand ajung. Au si mancare traditionala, insa specialitatea lor este pestele si fructele de mare. Atmosfera este perfecta pentru mine, lumea imbracata elegant, serveste intotdeauna intai un pahar de sampanie la bar. Intr-adevar, este unul dintre cele mai scumpe din Milano, insa nu poti da gres cu o cina acolo. Servirea este excelenta, ospatarii glumeti si eleganti in acelasi timp.

Dupa o zi plina de cumparaturi sau de vizitat, trebuie sa te opresti la restaurantul “Princi”. Locul perfect pentru micul dejun, pranz sau brunch. Ca un fel de “bakery”, gama de mancare este foarte variata: pizza, paste, paine, foietaje, salate si dulciuri. (Hm…si ce dulciuri – Tiramisu trebuie incercat neaparat). Preturile sunt acceptabile, servirea rapida si excelenta. Merita incercat.

Asadar in 2-3 zile in Milano le poti imbina pe toate: vizitat, cumparaturi si mancare buna. Fiind cel mai mare si cel mai puternic oras al Italiei de Nord, romantismul clasic italian isi pune amprenta pe fiecare cladire, fiecare straduta, fiecare colt al sau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *