Piramida lui Maslow

piramida-maslow-630500

Abraham  Maslow – psiholog umanist american nascut in anul 1908. Principala lui contributie in psihologie a fost in problema ierarhizarii nevoilor umane. El a analizat cu atentie nevoile noastre, ale oamenilor. A asternut totul intr-o piramida. Nevoile noastre sunt mai mici sau mai mari, mai puternice sau mai slabe.Le putem imparti in doua tipuri clare: “Nevoi deficiente” si “Nevoi in crestere”. Asadar, el a asezat la baza piramidei nevoile noastre cele mai puternice.

A inceput cu primul nivel: Necesitati fiziologice: hrana, apa, aer, somn, sex.  Intr-adevar, orice persoana de pe acest pamant isi satisface aceste nevoie. Indiferent de pozitia sociala, gusturi, sex sau alte categorii, in primul rand vom cauta sa satisfacem intai cele descrise mai sus.  In acelasi timp, analizand cele spuse de el, putem oare trai fara apa? Fara hrana? Fara aer? Fara somn? Nu. Cel putin nu pentru mult timp.

Nivelul doi: Nevoile de siguranta: sanatate, securitatea casei si a familiei, locul de munca, moralitate. Aceste nevoi ne ofera stabilitate, securitate (a casei sau a familiei), ne ofera echilibrul de care avem nevoie in aceasta lume relativ haotica. Eu personal, as introduce si “religia” aici. Eu imi gasesc linistea in cadrul familiei, inconjurata de oameni dragi. Altii si-o gasesc in biserica, sau pe orice cale in care pot fi mai aproape de Dumnezeu. Al doilea nivel din piramida reprezinta linistea noastra sufleteasca, ideea de a apartine cuiva, de a fi integrat intr-o familie, intr-o clasa, intr-un birou. Comunicarea reprezinta un pion foarte important aici.

Trecand la al treilea nivel din piramida, numit: Nevoile de iubire si seperanta, aflam componentele acestuia: prietenie, familie, apartenenta la un grup, implicare intr-o relatie intima. Chiar si cei mai reci oameni de pe acest pamant au nevoie de afectiune si iubire. Indiferent cine esti, cum esti sau ce vrei sa pari. Acest nivel este foarte strans legat de nivelul anterior, acela al sigurantei. Cum am fi noi fara sentimente, fara dragoste? Candva am citit ca avem nevoie de 5 imbratisari pe zi pentru a fi fericiti. Si nu orice fel de imbratisari. Caldura sufleteasca nu se poate pacali. Stransul in brate se simte, inauntru…adanc. Stii cand te limitezi la o prietenie si cand avansezi la o dragoste – de orice fel.

Prima parte a piramidei, se incheie cu nivelul patru: Nevoile de stima: respect de sine, respect din partea celorlalti, incredere. Acestea cuprind atat recunoasterea venita din partea alor persoane – putere, prestigiu, acceptare- cat si din respectul de sine – incredere, competenta, adecvare. Esuand la acest nivel, conducem spre descurajare, neincredere in propria persoana. Nevoia de admiratie este esentiala pentru fiecare dintre noi. Avem nevoie de aprecieri, avem nevoie de incurajare.

Asadar, aici se incheie sectorul “Nevoilor deficiente”. Aceste 4 nivele fac parte din noi, mai mult sau mai putin. Nu simti nimic special daca le satisfaci pe toate, insa intri intr-un disconfort atunci cand macar una lipseste.

In partea a doua a piramidei se afla “Nevoile in crestere”, nivelul 5 fiind ocupat de Nevoile de auto-actualizare: moralitate, creativitate, lipsa prejudecatilor, acceptarea faptelor. Acesta este ultimul pas spre perfectiune. Si cum perfect nu exista, este foarte greu sa indeplinesti cu brio toate cele 5 etape. Ultima dintre ele fiind cea mai grea, deoarece implica implinirea visurilor, reusita in viata, gasirea unui hobby, constientizarea rolului in viata ta si mai ales rostul in lume. Meditatia intra si ea aici, lucru pe care prea putini dintre noi il fac. Deasemenea crearea si implinirea destinului tau inalt si atingerea potentialului maxim asigura indeplinirea perfecta a piramidei.

Este clar ca exista o relatie de dependenta intre cele 5 etape. Atata timp cat nu ti-ai satisfacut nevoile inferioare de pe treptele 1 si 2 , nu vei putea accede la sistemul motivational dat de treptele superioare 3, 4 si 5. Luand ca un simplu exemplu: atata timp cat esti bolnav, sau nu ai unde sa dormi sau nu ai o relatie satisfacatoare, cu siguranta nu te poti uita spre o viata sociala, nu iti poti recunoaste meritele si mai ales nu iti poti crea propriul destin.

Motivarea este esentiala pe orice treapta te afli. Motiveaza-te sa ajungi in varf. Afla cine esti tu cu adevarat, ce iti lipseste si ajuta-te sa te dezvolti pe tine insuti. Este clar ca fiecare om este diferit, avansam in ritmuri diferite, dar cel mai important este sa vrem si mai ales sa vedem ce nu am facut bine pana acum. Incepeti prin analizarea mediului in care traiti, faceti o analiza aspra asupra propriei persoane, meditati – tu cu tine. Potentialul se afla in fiecare dintre noi, doar ca uneori uitam de el si ne bazam doar pe destin. Total gresit!

2 thoughts on “Piramida lui Maslow”

  1. Am studiat acum câțiva ani Piramida asta la Pedagogie. Uitasem complet ca exista… Si atâta placere mi-a facut sa imi amintesc de ea. Imi place mult cum abordezi lucrurile si cum le redai. Ele exista si totuși noi putem sa le dam si mai multa nuanta! Si cand ai scris despre “religie” ca trebuie sa intre in categoria nevoilor de siguranta, m-am uitat din nou la poza si am zis: “intr-adevăr are dreptate!”. Abia astept sa citesc din nou orice. Sa rad, sa cuget, sa învăț…. Te pup!

    1. Mereu uitam ca exista o explicatie logica a tuturor lucrurilor care ni se intampla. Ma bucura enorm suportul tau. Te astept cu drag mereu in spatiul meu virtual. Te pup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *