Un vis

Screen Shot 2013-10-11 at 12.03.04 PM

 

Intr-o dimineata de iunie, undeva prin 2003, o tanara domnisoara s-a trezit dintr-un vis stupefiata. Visul era legat de o conversatie dintre un baiat si o fata, intr-un loc minunat, insorit, aflat in mijlocul unei paduri foarte intunecate. Vorbeau despre dragoste, iubire si mai ales riscuriile care vin o data cu aceste sentimente. Ea era om, el vampir. Scena era foarte violenta, visul terminandu-se cu dorinta nebuna a baiatului de a-i suge sangele iubitei lui. Cand s-a trezit si si-a dat seama ca totul era un vis, refuza sa se ridice din pat, pentru asi putea imagina ce ar urma dupa. Intr-un final s-a ridicat si a inceput sa scrie la calculator tot ce vazuse in vis. A scris aproximativ 10 pagini in seara respectiva. Cand a realizat cat de mult ii place, si-a propus sa scrie 1 ora pe zi indiferent ce s-ar intampla. La sfarsitul verii erau 498 de pagini. Povestea isi gasise un curs, cei doi aveau nume si totul era din ce in ce mai interesant: dragoste interzisa, onoare si tinerete..  Nu a vrut sa arate manuscrisul la nimeni. Sora ei a avut posibilitatea sa citeasca eventuala carte. A incurajat-o sa o publice. Dupa multe rugaminti a acceptat. A incercat la 15 agentii diferite. 5 dintre ele au ignorat-o, 9 au refuzat-o direct. Ultimul raspuns a fost pozitiv. O singura persoana din agentia respectiva a avut impresia ca citeste ceva diferit si au decis sa o accepte. Au semnat contractul.
“Twilight”. Asa se nume novelul. Mai tarziu a ajuns sa fie una dintre cele mai bine vandute carti. Stephenie Meyer, scriitoarea, a ajuns sa scrie 3 parti. Dupa fiecare carte s-a facut film si au batut recordurile in intreaga lume. Manuscrisul a fost tradus in mai mult de 50 de limbi si a depasit-o pe scriitoarea J.K Rowling (Harry Potter).

 

Stephenie a declarat mai tarziu ca ii placea sa scrie ocazional, insa niciodata serios. Nu publicase nimic niciodata si nici nu se gandise la o afacere din chestia aceasta pana cand a avut visul respectiv. Cea mai interesanta parte consta in faptul ca ea nu s-a documentat niciodata in legatura cu vampirii, doar si-a imaginat si a creat. Nu s-a considerat niciodata o scriitoare insa nu a incetat sa viseze si sa isi doreasca mai mult. Cuvinele ei nu sunt unele complicate, uneori mult prea simple, dar pe intelesul tutuor. Succesul pe care ea l-a avut a fost total neasteptat. Nici macar nu indraznea sa viseze la ce avea sa urmeze.

 

Acum hai sa ne oprim cateva secunde si sa ne gandim.

 

De la ce a plecat totul? De la un vis.

 

De ce a avut continuitate? Ambitie si perseverenta.

 

De ce a publicat? Oamenii din jurul ei au contat, increderea primita din partea surorii ei a fost esentiala. Norocul a avut si el un cuvant de spus, atunci cand din 15 agentii, una singura a spus “Da”.

 

Nu este o logica sau o formula a succesului. Cel putin eu nu o pot gasi. Insa, sunt sigura ca un vis avem cu totii. Dar nu toti incercam sa le transpunem in realitate. Le lasam undeva departe, dimineata, cand ne uitam in oglinda.

 

Sunt curioasa… eu cand o sa visez?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *